Welke hond past bij mij?

Keuzehulp hondenrassen

Ieder hondenras heeft een andere behoefte, denk bijvoorbeeld aan opvoeding, hoeveelheid beweging en ruimte, voeding en aandacht. Kies daarom een ras dat goed bij je past. We hebben een overzicht van hondenrassen waarin je details over onder andere het karakter en de verzorging terug kunt vinden per ras. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een online keuzehulp voor hondenrassen.

Online keuzehulp voor hondenrassen

Op dit moment zijn we helaas nog druk bezig met de ontwikkeling van een interactieve online keuzehulp voor hondenrassen. Omdat we je wel alvast graag op weg helpen met de keuze, hebben we hier alvast een aantal vragen die bepalen welk ras het meest geschikt is:

Hoeveel vrije tijd heb je?
Een hond vraagt veel aandacht, niet alleen in de periode dat de pup zindelijk gemaakt moet worden, maar ook daarna. Een gemiddelde hond wordt 12 jaar oud, dus dat betekent dat een hond ook voor de lange termijn haalbaar moet zijn. Als je veel van huis bent, is een hond misschien een minder goed idee.

Hoe energiek ben je?
Er zijn rassen die heel veel beweging vragen, zoals de Labrador Retriever of Duitse Herdershond. Maar er zijn ook rassen die met minder beweging op een dag af kunnen. Stel jezelf de vraag hoeveel beweging je een hond dagelijks kan bieden.

Hoe ervaren en consequent ben je?
Sommige rassen hebben een ervaren en consequente leiding nodig omdat hun karakters vrij eigenzinnig zijn. Een voorbeeld daarvan is de Rhodesian Ridgeback. Andere rassen zijn gemakkelijker in de omgang en hebben minder sturing nodig. Maar ieder hondenras moet goed gesocialiseerd worden, door veel contact met andere mensen, huisdieren en situaties.

Vind je rust belangrijk?
Een Duitse Herdershond is van nature heel waaks, dat geldt voor meer rassen die van oorsprong werden ingezet voor het bewaken van vee of terreinen. Waakse honden zullen sneller blaffen en reageren op onbekende situaties. Hou je hier niet van, kies dan voor meer rustige rassen.

Ben je erg gesteld op hygiëne?
Sommige rassen verliezen dagelijks veel haren, die achterblijven op kleding of de vloer. Als je daar niet tegen kan, kies dan voor een ras dat hier minder last van heeft. Natuurlijk dien je elk hondenras uiteindelijk goed te verzorgen.

Meer hulp nodig? Voorlopig verwijzen we je graag naar de Woefwijzer, een initiatief van de Nederlandse Hondenbescherming.

Op zoek naar een betrouwbare puppy? Schrijf je in en wij vinden er een voor je!

Op zoek naar een gezonde en sociale pup? Schrijf je dan in op FairPet. We brengen jouw inschrijving onder de aandacht van betrouwbare fokkers. Zodra er een match gevonden is, kun je een kijkje gaan nemen bij de fokker en nader kennismaken. Bevalt het wederzijds, dan begint het aftellen naar het moment dat je jouw pup in ontvangst kan nemen!