Rhodesian Ridgeback pup kopen? De belangrijkste tips op een rij

Wil je een Rhodesian Ridgeback pup kopen? Of wil je je verder verdiepen in de raseigenschappen van de Rhodesian Ridgeback? Hieronder vind je meer informatie over de Rhodesian Ridgeback. Op deze manier willen we je helpen bij het maken van een goede keuze, informeren we je over aandachtspunten bij aanschaf en geven we tips over verzorging en gezondheid.

Over de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een atletisch en sterk gebouwde hond, die erg lenig en behendig is. Het bijzondere van een Ridgeback, is de ‘ridge’, ofwel het gedeelte op de rug met haren die in tegengestelde richting van de rest van de vacht groeien. De kleur van de vacht is licht tot tarwe rood, waarbij wit op de tenen en borst is toegestaan. De schofthoogte ligt tussen de 60-70cm en het gewicht ligt zo tussen de 32 en 37 kilogram. Het ras werd voor het eerst in Zuid-Afrika erkend en werd daar gebruikt als waak- en jachthond, waaronder zelfs de jacht op gnoes en leeuwen. De Rhodesian Ridgeback is intelligent, zelfverzekerd en eigenzinnig. Die combinatie maakt dat hij een consequente en rustige leiding nodig heeft.

BewegingVerzorgingGezondheid
VeelEenvoudigGemiddeld 12 jaar oud
KinderenKarakterOverig
Geschikt, maar kan erg uitbundig zijnIntelligent, eigenzinnig en energiekConsequente en strakke opvoeding nodig, uitbundige pups

Is een Rhodesian Ridgeback geschikt voor mij?

Er zijn een aantal aandachtspunten die bepalen of een Rhodesian Ridgeback geschikt is voor jou:

 • De Rhodesian Ridgeback is van nature intelligent, maar ook erg eigenzinnig. Dat betekent dat ze koppig zijn en een sterke eigen wil hebben. Daar moet je als eigenaar tegen opgewassen zijn, ofwel: investeer al vanaf jonge leeftijd tijd in een goede training, waarbij je als eigenaar zeer consequent regels handhaaft. Door rustig, eerlijk en duidelijk te zijn en goed gedrag te belonen, voorkom je ongewenst gedrag en ongehoorzaamheid. Ervaring met het opvoeden van honden is dus aan te raden.
 • In de jonge jaren kunnen Ridgebacks erg onstuimig zijn en wild springen van enthousiasme. Dat gaat minder goed samen met peuters. Desondanks zijn ze heel geschikt voor gezinnen met kinderen, mits -zoals bij alle honden- goed en vroegtijdig gesocialiseerd. Op latere leeftijd, en na gewenste training, zijn Ridgebacks echter rustiger.
 • De vacht van een Rhodesian Ridgeback is eenvoudig te onderhouden door een zachte borstel of doek te gebruiken.
 • De Ridgeback is over het algemeen afstandelijk naar vreemden. Daarom is het belangrijk om ze vroegtijdig als puppy te laten wennen aan andere mensen, honden en huisdieren. Ondanks de vroegtijdige socialisatie kunnen reuen alsnog erg dominant zijn en kan zijn jachtinstinct de kop opsteken. Bij wild, vee, voertuigen of joggers kan dit zorgen voor ‘achtervolgingsdrift’. Ook hiervoor geldt dat vroegtijdige training en consequente opvoeding van belang zijn.

Waar kan ik een Rhodesian Ridgeback pup kopen?

 • Bij FairPet zijn we ervan overtuigd dat je een Rhodesian Ridgeback pup het beste kunt kopen bij een Rhodesian Ridgeback fokker die aangesloten is bij de rasvereniging en die fokt met ouderdieren met een stamboom registratie.
 • FairPet streeft ernaar om de zoektocht naar zo’n pup te vereenvoudigen. Interesse in een pup die aan deze eisen voldoet? Schrijf je dan hier in.
 • Een puppy met stamboom geeft je meer zekerheid over te verwachten karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en gezondheid.
 • Een stamboom registratie vindt bovendien plaats door medewerkers van de Raad van Beheer, die de puppy’s voorzien van een chip na een uitgebreide DNA-controle. De DNA-controle geeft zekerheid over de daadwerkelijke ouders van de pups, maar geeft ook inzicht in aanwezigheid van erfelijke ziektes.
 • Fokreglementen van de rasverenigingen, zoals de Rhodesian Ridgeback Club Nederland vereisen diverse gezondheidsonderzoeken en het welzijn van de moederhond wordt goed geborgd.
 • Er kan een onderscheid gemaakt worden in fokkers, zo zijn er gelegenheidsfokkers die sporadisch een nestje fokken voor hun plezier, semi-professionele fokkers die eens per jaar een nestje fokken en fokkers die er hun inkomen mee verdienen, de professionele fokkers. Wat overeenkomt is de passie voor het ras en de gezondheid van de moederhond en pups.
 • Naast dat je een pup kunt kopen, attenderen we je er ook graag op dat er jaarlijks nog vele honden in het asiel terecht komen. Op deze pagina van de Dierenbescherming vind je wellicht ook jouw nieuwe huisgenoot.

Op zoek naar een betrouwbare puppy? Schrijf je in en wij vinden er een voor je!

Op zoek naar een gezonde en sociale pup? Schrijf je dan in op FairPet. We brengen jouw inschrijving onder de aandacht van betrouwbare fokkers. Zodra er een match gevonden is, kun je een kijkje gaan nemen bij de fokker en nader kennismaken. Bevalt het wederzijds, dan begint het aftellen naar het moment dat je jouw pup in ontvangst kan nemen!

Ben jij een enthousiaste fokker van rashonden?
Registreer je dan!

FairPet geeft jou de mogelijkheid om geheel kosteloos nest-aankondigingen en nestjes
met pups te plaatsen op jouw persoonlijke presentatie pagina