Duitse Herder pup kopen? De belangrijkste tips op een rij

Wil je een Duitse Herder pup kopen? Of wil je je verder verdiepen in de raseigenschappen van de Duitse Herdershond? Hieronder vind je meer informatie over de Duitse Herdershond. Op deze manier willen we je helpen bij het maken van een goede keuze, informeren we je over aandachtspunten bij aanschaf en geven we tips over verzorging en gezondheid.

Over de Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond werd in oorsprong gefokt voor het hoeden en bewaken van schapen en ander vee. Duitse Herders zijn intelligente en aanhankelijke honden, met veel werklust. Ze zijn erg op hun eigenaar gericht, zijn waaks en beschermend voor hun gezin. Een Duitse Herdershond gaat goed samen met kinderen, mits in puppy tijd goed gesocialiseerd. De Duitse Herder komt voor in 2 vacht varianten: stokhaar (stevige vacht) en de langstokhaar (langer, zachter en minder stevige vacht). De vachtkleuren zijn zwart met bruine, gele tot grauwe aftekeningen of geheel zwart of wolfsgrauw. De schofthoogte ligt bij reuen op 60-65cm, voor teven op 55-60cm. Het gewicht ligt respectievelijk tussen de 30-40 en 20-30 kilogram.

BewegingVerzorgingGezondheid
VeelWekelijksGemiddeld 12 jaar oud
KinderenKarakterOverig
Geschikt, mits vroegtijdig gesocialiseerdIntelligent, waaks en werklustKan slecht alleen zijn en heeft een strakke opvoeding nodig

Is een Duitse Herdershond geschikt voor mij?

Er zijn een aantal aandachtspunten die bepalen of een Duitse Herdershond geschikt is voor jou:

 • De Duitse Herdershond is van nature een groot uithoudingsvermogen en een flinke werklust. Dat betekent dat Duitse Herders voldoende beweging nodig hebben en graag mentaal uitgedaagd worden. Daarbij zijn ze gebaat bij een eigenaar die duidelijke regels hanteert, bijvoorbeeld om de ‘achtervolgingsdrift’ of het ‘herderen’ in toom te houden. Natuurlijk komen deze eigenschappen erg van pas, als je als eigenaar de hond als werkhond in wil zetten.
 • Duitse Herdershonden verliezen door hun volle vacht dagelijks haren. Dit kan in de lente en herfst flink toenemen. De vacht brengt dus naast een stuk extra verzorging, ook veel haren in huis en op kleding met zich mee.
 • Omdat Duitse Herders erg op hun gezin gericht zijn, kunnen ze minder goed alleen zijn. Leer dit dus van jongs af aan. Daarnaast zijn Duitse Herders erg waakzaam, maar zorg wel dat ze voldoende bewegingsvrijheid behouden. Een Duitse Herder vastketenen om een woning of perceel te beveiligen resulteert in agressie.
 • De Duitse Herdershond kan heel goed overweg met kinderen, mits -zoals bij alle honden- vanaf de puppy tijd aangeleerd. Dat geldt niet alleen voor de omgang met kinderen, maar ook met (vreemde) volwassenen en andere honden en huisdieren. De Duitse Herder zal daarbij altijd wat gereserveerd reageren, maar is in principe altijd betrouwbaar in gedrag.

Waar kan ik een Duitse Herder pup kopen?

 • Bij FairPet zijn we ervan overtuigd dat je een Duitser Herder pup het beste kunt kopen bij een Duitse Herdershonden fokker die aangesloten is bij de rasvereniging en die fokt met ouderdieren met een stamboom registratie.
 • FairPet streeft ernaar om de zoektocht naar zo’n pup te vereenvoudigen. Interesse in een pup die aan deze eisen voldoet? Schrijf je dan hier in.
 • Een puppy met stamboom geeft je meer zekerheid over te verwachten karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en gezondheid.
 • Een stamboom registratie vindt bovendien plaats door medewerkers van de Raad van Beheer, die de puppy’s voorzien van een chip na een uitgebreide DNA-controle. De DNA-controle geeft zekerheid over de daadwerkelijke ouders van de pups, maar geeft ook inzicht in aanwezigheid van erfelijke ziektes.
 • Fokreglementen van de rasverenigingen, zoals de Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden vereist diverse gezondheidsonderzoeken en het welzijn van de moederhond wordt goed geborgd.
 • Er kan een onderscheid gemaakt worden in fokkers, zo zijn er gelegenheidsfokkers die sporadisch een nestje fokken voor hun plezier, semi-professionele fokkers die eens per jaar een nestje fokken en fokkers die er hun inkomen mee verdienen, de professionele fokkers. Wat overeenkomt is de passie voor het ras en de gezondheid van de moederhond en pups.
 • Naast dat je een pup kunt kopen, attenderen we je er ook graag op dat er jaarlijks nog vele honden in het asiel terecht komen. Op deze pagina van de Dierenbescherming vind je wellicht ook jouw nieuwe huisgenoot.

Op zoek naar een betrouwbare puppy? Schrijf je in en wij vinden er een voor je!

Op zoek naar een gezonde en sociale pup? Schrijf je dan in op FairPet. We brengen jouw inschrijving onder de aandacht van betrouwbare fokkers. Zodra er een match gevonden is, kun je een kijkje gaan nemen bij de fokker en nader kennismaken. Bevalt het wederzijds, dan begint het aftellen naar het moment dat je jouw pup in ontvangst kan nemen!

Ben jij een enthousiaste fokker van rashonden?
Registreer je dan!

FairPet geeft jou de mogelijkheid om geheel kosteloos nest-aankondigingen en nestjes
met pups te plaatsen op jouw persoonlijke presentatie pagina