Berner Sennenpup kopen? De belangrijkste tips op een rij

Wil je een Berner Sennen pup kopen? Of wil je je verder verdiepen in de raseigenschappen van de Berner Sennenhond? Hieronder vind je meer informatie over de Berner Sennenhond. Op deze manier willen we je helpen bij het maken van een goede keuze, informeren we je over aandachtspunten bij aanschaf en geven we tips over verzorging en gezondheid.

Over de Berner Sennenhond

Berner Sennenhonden zijn grote stevig gebouwde honden met een dikke halflange vacht. In het algemeen zijn ze vrij rustig, vrolijk en sociaal. De Berner is behoorlijk zelfstandig en soms zelfs eigenwijs. Een Berner Sennenhond hecht zich aan zijn gezin, zijn waaks en kunnen naar onbekenden soms eerder terughoudend zijn. Voor kinderen is de Berner meestal vriendelijk. De vacht is voor het grootste deel zwart, met witte aftekeningen op de borst, snuit en liefst ook op de staart en voeten. Boven de ogen, wangen, poten en borst hebben ze bruine delen. De schofthoogte ligt tussen de 60-70cm en het gewicht ligt tussen de 40-60 kilogram.

BewegingVerzorgingGezondheid
GemiddeldWekelijksGemiddeld 7 jaar oud
KinderenKarakterOverig
GeschiktZachtaardig, aanhankelijk en alertIs niet graag alleen en heeft ruimte nodig

Is een Berner Sennenhond geschikt voor mij?

Er zijn een aantal aandachtspunten die bepalen of een Berner Sennenhond geschikt is voor jou:

 • Hou er rekening mee dat Berner Sennenhonden door hun volle vacht dagelijks haren verliezen. Dit kan in de lente en herfst flink toenemen. De vacht brengt dus naast een stuk extra verzorging, ook veel haren in huis en op kleding met zich mee.
 • De Berner Sennenhond is graag bij zijn gezin, wat betekent dat ze zich minder goed alleen kunnen vermaken en minder goed alleen kunnen zijn als het gezin van huis is. Veel alleen zijn kan tot gedragsproblemen leiden, zoals blaffen en graven. Ze kunnen daarnaast redelijk afstandelijk, verlegen en waakzaam reageren naar onbekenden en op onbekende situaties, zorg dus in de jonge jaren voor voldoende blootstelling aan een verscheidenheid van mensen, dieren en situaties.
 • Berner Sennenhonden hebben een relatief geringe levensverwachting van 6-8 jaar. Ze zijn daarnaast gevoelig voor gezondheidsproblemen (o.a. gewrichtsproblemen). Voorkomen van overbelasting van een jonge Berner en de juiste voeding spelen hierbij een belangrijke rol. Hou rekening met gemiddeld hogere dierenarts kosten.
 • De Berner is een grote hond die ruimte nodig heeft, waardoor een klein appartement minder geschikt is.

Waar kan ik een Berner Sennen pup kopen?

 • Bij FairPet zijn we ervan overtuigd dat je een Berner Sennen pup het beste kunt kopen bij een Berner Sennenhonden fokker die aangesloten is bij de rasvereniging en die fokt met ouderdieren met een stamboom registratie.
 • FairPet streeft ernaar om de zoektocht naar zo’n pup te vereenvoudigen. Interesse in een pup die aan deze eisen voldoet? Schrijf je dan hier in.
 • Een puppy met stamboom geeft je meer zekerheid over te verwachten karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en gezondheid.
 • Een stamboom registratie vindt bovendien plaats door medewerkers van de Raad van Beheer, die de puppy’s voorzien van een chip na een uitgebreide DNA-controle. De DNA-controle geeft zekerheid over de daadwerkelijke ouders van de pups, maar geeft ook inzicht in aanwezigheid van erfelijke ziektes.
 • Fokreglementen van de rasverenigingen, zoals Vereniging De Berner Sennenhond en de Nederlandse Berner Sennen Vereniging (NBSV) vereisen diverse gezondheidsonderzoeken en het welzijn van de moederhond wordt goed geborgd.
 • Er kan een onderscheid gemaakt worden in fokkers, zo zijn er gelegenheidsfokkers die sporadisch een nestje fokken voor hun plezier, semi-professionele fokkers die eens per jaar een nestje fokken en fokkers die er hun inkomen mee verdienen, de professionele fokkers. Wat overeenkomt is de passie voor het ras en de gezondheid van de moederhond en pups.
 • Naast dat je een pup kunt kopen, attenderen we je er ook graag op dat er jaarlijks nog vele honden in het asiel terecht komen. Op deze pagina van de Dierenbescherming vind je wellicht ook jouw nieuwe huisgenoot.

Op zoek naar een betrouwbare puppy? Schrijf je in en wij vinden er een voor je!

Op zoek naar een gezonde en sociale pup? Schrijf je dan in op FairPet. We brengen jouw inschrijving onder de aandacht van betrouwbare fokkers. Zodra er een match gevonden is, kun je een kijkje gaan nemen bij de fokker en nader kennismaken. Bevalt het wederzijds, dan begint het aftellen naar het moment dat je jouw pup in ontvangst kan nemen!

Ben jij een enthousiaste fokker van rashonden?
Registreer je dan!

FairPet geeft jou de mogelijkheid om geheel kosteloos nest-aankondigingen en nestjes
met pups te plaatsen op jouw persoonlijke presentatie pagina